Svensk lax på torra land
Publicerad: 2022-09-09

I Säffle i södra Värmland byggs just nu Sveriges största landbaserade laxodling. Den ska stå klar 2026 och till en början producera 10 000 ton lax per år i en ”havsliknande miljö”. Men redan nästa år kommer de första ynglen att simma runt i odlingstankarna, och 2025 kommer de första fiskarna finnas tillgängliga i butikerna.

Bolaget bakom laxen, Re:ocean, backas av livsmedelsjättarna Axfood, Coop och ICA som ser laxodling som ett viktigt steg på vägen mot självförsörjning av hållbara livsmedel, enligt ett pressmeddelande.

Svenskarna äter i snitt 12 kilo fisk per år och lax är den mest populära fisken. Mindre än en procent av den lax vi äter kommer från Sverige, och det saknas en hållbar produktion och odling för att möta den växande efterfrågan, enligt RE:OCEAN. Laxen från Säffle kommer motsvara 20 procent av den svenska konsumtionen.