Svamp värd tusenlappar växer på björk
Publicerad: 2021-02-16

I hälsokostaffären säljs den för över 1000 kronor kilot. Men svampen sprängticka, även kallad chaga, finns troligtvis gratis i en skog nära dig. I Magasin Måltid #1 2021 som släpps den 2 mars, intervjuar vi författarna bakom boken Systrarna Perssons skafferi – som bland annat framhåller sprängtickans hälsofördelar.
Tidningen Land går steget längre och menar att svenska skogsägare eventuellt kan sitta på en “hälsobomb värd tusentals kronor kilot”. På tickan, som är en parasit som spränger sönder björkar inifrån, kan  man bland annat koka ett vaniljsmakande te.
“Även om det inte finns några långa vetenskapliga studier vet man att den innehåller många och mycket av näringsämnen som vitaminer, mineraler, betaglukan, steroler och fytonäringsämnen. De sistnämnda lär fungera som antioxidanter som neutraliserar fria radikaler i kroppen och det lär vara bra. Och när det gäller antioxidanter verkar sprängtickan ha världsrekordet. Många äter blåbär för att få i sig antioxidanter, de har ett ORAX-värde på 9000, medan genomsnittet för testad sprängticka är 100 000”, skriver tidningen Land.
Enligt samma tidning kan man i hälsokostbutiker köpa hela bitar av tickan för cirka 1000 kronor kilot, men både dubbla och tredubbla prisexempel finns.