Hur kan man knyta skolkök och bönder närmare varann med digitala lösningar? Den frågan har studenter på Karlstads universitet och Karlstads teknikcenter försökt besvara, med en serie lösningar. Målet är att öka skolmatens hållbarhet genom att samordna tillgång och efterfrågan på närproducerade råvaror, rapporterar SVT Värmland.
Fyra kommuner, Karlstad, Hofors, Munkedal och Vallentuna, har valts ut av Livsmedelsverket och Vinnova för att delta i projektet ”Ett nytt recept för skolmåltider”, som vi tidigare skrivit om. Tanken med projektet är att hitta nya sätt att skapa ett hållbart, svenskt matsystem.
Sedan kommunerna utsågs i februari förra året har Karlstad framför allt arbetat med att utveckla en digital tjänst där köpare och säljare möts på ett tidigt stadium, skriver SVT Karlstad.
– Jag tycker det var fantastiskt. Tolkningen de gjort av behovet och hur de löst det var kreativt, roligt och väldigt intressant, säger Karlstads måltidschef Alain Grenard måndagens presentation av olika prototyper till system.