Seniormat mötte hållbarhet på Stora Måltidsdagen
Publicerad: 2016-01-26

Hållbarhet och offentlig gastronomi stod i fokus under Stora Måltidsdagen i går. I Södertälje kommun, som utmärkt sig för just hållbar, offentlig gastronomi, samlades cirka 200 skol- och seniorkockar, måltidschefer, livsmedelsföretag samt politiker och andra beslutsfattare.
Konferencier var Sandra Mastio – Sveriges Mästerkock 2015 – och bland talarna fanns bland annat representanter för Barcelona- och Köpenhamns Stad som berättade om hur de gått till väga för att bygga ett hållbarare samhälle. Även förebilder på gräsrotsnivå lyftes fram, exempelvis kökschefen på det seniorboende som vann titeln ”Årets Seniormåltid” vid förra årets upplaga av White Guide Junior.
Under lunchen fick deltagarna möjlighet att njuta av maten från en annan White Guide Junior-vinnare: Lina Grundskola i Södertälje.
”Seniormaten är den tysta gastronomin, den man inte talar om”. Så sammanfattades läget av Pär Bergkvist, chefredaktör för Magasin Måltid som stod som värd för arrangemanget.
Denna tystnad kommer förhoppningsvis att brytas redan i höst när seniormåltiderna får en helt egen tävling och guide: White Guide Senior.
Men faktum är att det förekom en hel del diskussioner om just seniormaten redan i går, inte minst tack vare TV-kocken Leif Mannerströms medverkan.
Dagen avslutades med att KRAV fick överta titeln ”Årets Måltidsprofil” från den föregående segraren, kocken och hållbarhetsförebilden Paul Svensson.