Recept för: 100 pers
Thaigryta med lax och bambuskott

Thaigryta med Lax och Bambuskott från Kirsebergsskolan i Malmö är en smakexplosion som förenar det bästa från det thailändska köket. Denna gryta innehåller tärnad lax som kokas försiktigt i en krämig och smakrik bas av kokosmjölk och lime. Röd currypasta ger en härlig hetta och djup, medan fisksås eller soja tillför en perfekt sälta. Tillskotten av bambuskott, purjolök, morot och röd paprika bidrar med både textur och färg. En utmärkt och välbalanserad rätt som förenar sött, syrligt, salt och kryddigt på ett imponerande sätt.

 

 

Ingredienser:

  • 6 kg lax, tärnad
  • 750 g purjolök, strimlad
  • 750 g morot, riven
  • 3,75 dl rapsolja
  • 7,5 l kokosmjölk
  • 200 g fiskbuljong
  • 7,5 dl lime, saft
  • 2,5 dl majsstärkelse
  • 300 g röd currypasta
  • 2,5 dl fisksås/soja
  • 2 tsk socker
  • 1,5 kg bambuskott, strimlade
  • 1 kg röd paprika, tärnad
  • Salt, svartpeppar

Gör såhär:

  1. Bryn purjolök och morot i rapsolja.
  2. Späd med kokosmjölk, buljong och limesaft. Reglera konsistensen med hjälp av majsstärkelse.
  3. Smaka av med currypasta, fisksås eller soja, salt, peppar och socker.
  4. Tillsätt fisk, bambuskott och paprika. Låt grytan sjuda försiktigt tills fisken är färdig.