Recept för: 100 pers
Texmexgratäng

Luleå bjuder på en smakrik och härlig rätt som tar dig direkt till Mexiko – Texmexgratäng! Denna mustiga rätt kombinerar saftig nötfärs med ris, kryddor och grönsaker. Den krämiga créme fraichen och den rökiga osten ger en härlig smakupplevelse. Toppa det hela med krispiga nachochips för den perfekta konsistensen. Enkel att göra och full av smak, är denna gratäng ett måste för alla älskare av mexikansk mat.

Ingredienser:

  • 6 kg nötfärs
  • 500 g lök, hackad
  • 3 dl rapsolja
  • 2,5 kr ris, långkornigt
  • 5 l vatten
  • 50 g grönsaksbuljong, pasta
  • 2 tsk sambal oelek
  • 100 g tacokrydda
  • 3 kg tomater, krossade
  • 2 kg gul paprika, tärnad
  • 3 kg créme fraiche, 15%
  • 1,5 kg ost, riven
  • 200 g nachochips

Gör såhär:

  1. Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
  2. Fräs hackad lök i rapsolja i en stor stekpanna eller gryta.
  3. Lägg i riset och fräs det i några minuter tills det blir glansigt.
  4. Tillsätt en del av vattnet (2,5 dl) och smula ner grönsaksbuljongtärningen. Koka riset under lock i cirka 20 minuter, eller tills det är mjukt och vattnet är absorberat. Rör om då och då så att det inte bränns vid.
  5. Under tiden riset kokar, stek nötfärs i en annan panna tills den är genomstekt och smulig.
  6. Tillsätt 2 msk tacokrydda och 1 dl vatten till den stekta nötfärsen. Låt det koka i 5 minuter eller tills såsen tjocknar och smakerna blandas. Smaka av med sambal oelek och mer tacokrydda om så önskas.
  7. Blanda ned de krossade tomaterna och tärnad röd paprika i nötfärsblandningen. Låt det koka några minuter till.
  8. När riset är klart, häll det i en ugnsfast form och fördela nötfärsblandningen över.
  9. I en separat skål, blanda créme fraiche och riven ost. Klicka denna blandning över nötfärsen i formen.
  10. Gratinera i den förvärmde ugnen i cirka 25 minuter, eller tills gratängen är bubblande och osten har fått fin färg.
  11. Servera din Tacogratäng med Ris och Nötfärs med nachochips och njut av din smakrika måltid!
  12. Smaklig måltid!