Recept för: 100 pers
Sydfransk fiskgryta på Bjärevis

Njut av den sydfranska smaken med denna Medelhavsinspirerade fiskgryta på Bjärevis från Båstad!

 

 

Ingredienser:

  • 7 kg sejfilé, tärningar 3×3 cm
  • 7 kg laxfilé, tärningar 3×3 cm
  • 150 g margarin
  • 2,5 kg fänkål, i bit
  • 250 g vitlök, tärnad
  • 2 msk sambal oelek
  • 2 msk curry
  • 1 msk timjan
  • 3 l matlagningsvin, vitt
  • 2,5 kg röd paprika, strimlad
  • 2,5 kg zucchini, i bit
  • 2,5 g saffran
  • 3 l vispgrädde
  • 2 l mjölk, 1,5 %
  • 150 g fiskbuljong, pulver
  • 1,5 dl majsstärkelse
  • 5 dl vatten
  • Salt, svartpepparÖrtcreme:
  • 250 g gräslök, klippt
  • 250 g persilja, hackad
  • 2,5 kg majonnäs
  • 2,5 kg crème fraiche
  • 10 st citroner, skal
  • Salt, svartpeppar

Gör såhär:

För fisken:

  1. Fördela fiskfiléerna på djupa ugnsfasta bleck eller formar.
  2. Ånga fisken lätt i ugnen i 5 minuter eller tills den är genomskinlig och smulig. Ugnstemperaturen behöver inte anges i receptet, men det kan vara bra att använda en medelhög temperatur, till exempel 175-200 grader Celsius.

För såsen:

  1. I en stor stekpanna eller gryta, fräs fänkål, vitlök, sambal oelek, curry och timjan i margarin i 4-5 minuter tills de är mjuka och doftar gott.
  2. Tillsätt vin i pannan och låt det sjuda i cirka 5 minuter för att reducera och koncentrera smakerna.
  3. Rör ner paprika, zucchini, saffran, grädde, mjölk och buljong i pannan. Blanda väl.
  4. Låt såsen koka i ytterligare 3-5 minuter eller tills grönsakerna är önskad konsistens och smakerna har blandats väl.
  5. Red av såsen genom att blanda majsstärkelse med en liten mängd vatten för att göra en slät pasta. Tillsätt denna pasta i såsen och koka upp, så att såsen tjocknar. Smaka av såsen med salt och peppar efter din smak.

För örtcremen:

  1. Blanda alla ingredienser till örtcremen tillsammans i en separat skål. Smaka av med salt och peppar efter smak.

Servering:

  1. Häll den färdiga såsen över den ångade fisken på dina bleck eller formar.
  2. Servera fisken med såsen och servera även örtcremen som ett smakrikt tillbehör.
  3. Njut av din måltid med en kombination av ångad fisk, kryddig sås och örtig creme!