Surdegsbaguetten är ett krispigt och smakrikt bröd som berikas av surdegens djupa och komplexa smaker. Den långa jäsningsprocessen, inkluderande en kalljäsning över natten, förhöjer smakprofilen och ger brödet en unik textur. Dessa baguetter, gyllenbruna och aromatiska, är ett perfekt komplement till många olika måltider eller som en fristående delikatess.
Ingredienser:
- 250 g jäst
- 2,5 l vatten
- 6,25 dl surdeg
- 1,8 dl olivolja
- 1 dl honung
- 10 l vetemjöl
- 1,8 dl salt
- Grovt rågmjöl eller vetekli till utbakningen
Gör såhär:
- Blanda ihop alla ingredienser och arbeta ihop degen på medelhög hastighet i cirka 20 minuter eller tills degen släpper från kanterna.
- Låt den sen kalljäsa över natten i kylskåp.
- Dagen efter, snurra försiktigt ut baguetterna med händerna och lägg på en smord baguetteplåt, låt jäsa ytterligare 30 minuter.
- Grädda på 210 grader i cirka 15 minuter tills baguetterna är gyllenbruna.