Recept från Restaurang Tullängen, Örebro
Ingredienser:
10-12 bäck
10 liter ljummet vatten
2,5 liter rapsolja
15 pkt torr-jäst
600 g strösocker
13,5 kg vetemjöl
2 dl salt
3 msk bakpulver
Gör såhär:
- Blanda ljummet vatten, olja, jäst, socker och salt i en degbunke med vinge.
- Häll i mjöl och bakpulver lite i taget med en ”klaff”
- Blanda i degblandaren i 15 minuter totalt med vingen.
- Bulk jäs sedan i ca 40 minuter.
- Häll upp och fördela smeten i 10–12 bleck med bakplåtspapper. Ta lite vatten på händerna och tryck ut degen på bläck.
- Låt degen jäsa på bläck till dubbel storlek. Det går att jäsa i ugnen på 30 grader värme om man vill snabba på jäsningsprocessen.
- Grädda sedan brödet på 100 grader ånga ca 50 minuter. Temperaturen ska vara 92 grader.
Tips: Ett gott ångat bläckbröd som är saftigt och sött. Vi fryser sedan in bröden hela för att sedan ta fram och lägga på galler för att baka av på combi 200 grader i 10 minuter för att få en gyllene gul/brun färg på brödet. Vi delade sedan brödet i 3 x 7 för att få en lagom storlek.