Recept för: pers
Ryggbiffskivor med ångade grönsaker slungade i brynt vitlökssmör samt rödvinssky

Recept från: Scan

Ingredienser:

  • 10 skivor ryggbiff á 150 g
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Smör och olja till stekning
  • 5 vitlöksklyftor
  • Några kvistar timjan

Sås:

  • 2 msk smör
  • 4 schalottenlökar – finhackade
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk plockade timjanblad
  • 6 dl rött vin
  • 6 dl kalvbuljong
  • 1–2 msk balsamvinäger
  • Salt och svartpeppar
  • Ev. 1 msk majsstärkelse

Grönsaker:

  • 500 g broccoli
  • 2 knippen sparris
  • 1 knippe smålök
  • 1 knippe små morötter
  • 1 kg färsk- eller småpotatis
  • 2–3 vitlöksklyftor – rivna
  • 150 g smör – brynt och avsvalnat
  • 1,5 tsk salt
  • peppar

Gör såhär:

Rengör och ansa grönsakerna och ånga på 100 grader i kombiugn eller i ånginsats över kokande vatten. Börja med potatis, morötter och lök och lägg till sparris och broccoli när det andra är nästan klart.

Smält och bryn smöret, låt svalna några minuter innan den rivna vitlöken tillsätts. Rör runt och slunga sedan försiktigt de ångade grönsakerna i smöret, salta.

Stek köttet på hög värme några minuter på varje sida till en innertemperatur på 56 grader (medium), låt vila.

Smält smöret till såsen och fräs på löken, tillsätt vitlök o timjan. Slå på vinet och låt koka någon minut innan kalvbuljongen tillsätts. Låt koka ner några minuter, tillsätt balsamvinäger och smaka av med salt och peppar.

Servera köttet med grönsakerna och den härliga såsen!