Patriks Matvetesallad från Skäggetorpsskolan i Linköping är en matig och smakrik sallad som är perfekt för de som söker en närande och smakfull måltid. Den kombinerar kokt matvete, smaksatt med citron, buljong och gurkmeja, med en härlig mix av färska grönsaker och örter. Den tärnade salladsosten och gröna oliverna tillför en härlig sälta och textur, medan koriandern ger en unik och aromatisk touch. Serverad med en myntadressing blir denna sallad en fest för smaklökarna och en perfekt rätt för både lunch och middag.
Ingredienser:
- 5,5 kg matvete
- 6 l vatten
- 2,75 dl citron, saft
- 220 g grönsaksbuljong, pulver
- 0,75 dl gurkmeja
- 3 msk vitvinsvinäger
- Socker, vid behov
- 1 kg rödlök, hackad
- 75 g bladspenat
- 5,5 st lollo rosso-sallad
- 12 st gul paprika, tärnad
- 2,5 l salladsost, tärnad
- 0,5 kg kruspersilja, grovhackad
- 2 l gröna oliver utan kärnor
- 550 g koriander, grovhackad
Gör såhär:
- Koka matvete enligt anvisningen på förpackningen med vatten, citronsaft, buljong, gurkmeja och vitvinsvinäger.
- Smaka eventuellt av med lite socker och låt matvetet svalna.
- Blanda ihop grönsaker och örter, vänd ner dem tillsammans med salladsost i matvetet.
TIPS! Blanda i lite tabasco eller vitpeppar. Servera gärna med en myntadressing.