Recept från Kajsa Siggesson, Årets Skolkock 2023
Ingredienser:
65 g selleri tärnad fryst
1 st gul lök
65 g champinjon
20 g vitlök
1 kruka färsk timjan
20 st hel svartpeppar
10 st lagerblad
2 msk tomatpuré
2 msk strösocker
2,5 liter spadet från den kokta gråärtan
Rapsolja till stekning
Kryddor
Salt
Peppar
Soja Mrs Cheng`s
Cherryvinäger
Strösocker
Mixad torkad Timjan
80 g brynt smör
Gör såhär:
- Börja med att hacka den gula löken, champinjonerna, sellerin & vitlöken.
- Ha en varm kastrull som rymmer 4-5 liter.
- Häll i lite rapsolja och fräs löken, vitlöken, champinjonerna, sellerin och den hela svartpeppar.
- Fräs tomatpurén separat i en stekpanna med rapsolja så att aromerna i tomatpurén öppnar upp sig och låt smakerna ta plats.
- Häll över tomatpurén i kastrullen med dom frästa grönsakerna och tillsätt strösocker, låt sockret bli karamelliserat runt grönsakerna.
- Tillsätt gråärtsbuljongen, lagerbladen och bind en hel kruka timjan och lägg i.
- Reducera ner buljongen till 2/3
- Plocka sedan bort timjan och lagerbladen.
- Mixa såsen och sila av.
- Det som finns kvar i silen kan du antingen använda i såsen eller vända i biffsmeten. Använder du det i såsen behöver du reda såsen med maizena eller lite potatismjöl för att såsen inte ska se sprucken ut. Jag valde att ta bort dom mixade grönsakerna eftersom jag ville ha såsen som en sky.
- Balansera upp smakerna i såsen med mald svartpeppar, salt, Cherry vinäger, soja, timjan och socker om det behövs.
- Bryn smöret i en stekpanna och häll sedan över i kastrullen tillsammans med en stavmixer i gång så smöret går ner fint i skyn.
Tips:
– Koka såser på fond från gråärt, har du inte gjort det tidigare så måste du göra det nu. Denna sås valde jag att göra till Kycklingbiffen eftersom det annars blir en restprodukt som man till största dels bara häller ut och kastar men den ger en fin umami i både sås och sky.
– Det går också utmärkt att tillsätta rödvin ett par liter och reducera ner till en god rödvinssås, och självklart kan man också tillsätta kycklingfond eller köttfond om man inte vill hålla den fri från animaliska produkter.
– En allsidig sås som är gott till mycket och framför allt en god bas som går väldigt bra att använda till många grunder för matlagningen som vi gör i köken.