Denna läckra lasagne är fylld med näringsrika, torkade bruna bönor och ett urval av härliga rotfrukter. Bönorna blötläggs över natten och kokas sedan mjuka, med tillsats av rotfrukterna mot slutet. Allt mixas till en slät puré som utgör en av de huvudsakliga lagren i lasagnen.
Ingredienser:
- 4 kg lasagneplattor
- 1,2 kg bruna bönor, torkade
- 2 kg rotfrukter, tärnade
- 2 kg gul lök, hackad
- 600 g vitlök, hackad
- 1 dl rapsolja
- 8 kg tomater, krossade
- Torkade örter, röd chili
- 10 l mjölk, 1,5%
- 1,5 l majsstärkelse
- 800 g ost, riven
- Salt, peppar
Gör såhär:
- Blötlägg bönor över natten och koka dem mjuka i nytt vatten.
- Tillsätt grönsaker mot slutet, koka dem mjuka och mixa allt till en puré.
- Fräs vitlök och lök i lite olja. Häll i krossade tomater, örter och chili. Smaka av med salt och peppar.
- Koka upp mjölk och toppred med maizena till en bechamelsås, smaka av.
- Varva bön- och grönsakssås (cirka 5 lager plattor), avsluta med bechamelsås och ost.
- Grädda i ugn på 180 grader i 15 – 20 minuter. Låt gärna lasagnen stå en stund efter tillagningen så att den blir lite fastare i konsistensen. Garnera gärna med färsk tomat och basilika.