Recept för: 100 pers
Kycklingsallad med rödbetor

Kycklingsallad med Rödbetor från Hagabergsskolan i Karlstad är en färgglad och smakrik sallad som kombinerar den saftiga och honungsmarinerade kycklingen med jordigt sötma från rostade rödbetor. Salladens bas av blandad grönsallad, smulad grönmögelost och knapriga solrosfrön skapar en mångfald av smaker och texturer. Såsen, en perfekt balans av söt flytande honung och syrlig balsamvinäger, fulländar rätten. Denna sallad är inte bara en fröjd för ögat, utan också en fest för smaklökarna.

Ingredienser:

  • 8 kg kycklingkött, tärnat
  • 350 g flytande honung
  • 5 dl rapsolja
  • 15 kg rödbetor
  • 3 kg sallad, blandad
  • 3 kg grönmögelost 30% , smulad
  • 1 kg solrosfrön, torkade
  • 125 g sirapSås:
  • 7 dl flytande honung
  • 1 l balsamvinäger
  • 2,5 l rapsolja
  • Flingsalt
  • Salt, svartpeppar, mald

Gör såhär:

  1. Blanda kycklingbitar med honung, salt, peppar och olja. Stek i ugn eller stekbord och låt svalna.
  2. Skala och klyfta rödbetor. Lägg i bleck och droppa olja över.
  3. Strö flingsalt över och rosta i ugn, 200 grader i cirka 20-25 minuter.
  4. Skölj och hacka sallad och riv den i mindre bitar.
  5. Stek solrosfröna i lite olja tills de fått färg. Lägg i bleck och häll över lite sirap och salt när de är varma. Rör emellanåt så att de inte klibbar ihop.
  6. Vispa ihop honung och balsamvinäger till en sås.
  7. Vispa i oljan och smaka av med salt.

Vid servering: blanda försiktigt ihop kyckling, sallad, ädelost och solrosfrön. Tillsätt till sist rödbetor och varva med den blandade salladen och såsen.