Kungsljuset serverar varje dag 11-fika som består av tre komponenter: något sött, något matigt samt frukt eller bär i någon form. Denna lilla buffé är mycket uppskattad och är ett sätt öka mellanmålets energi- och näringsinnehåll. Tanken är att de olika komponenterna ska vara ganska små i storleken så att de äldre ska orka äta av varje del.
Ingredienser:
Sött: Sockerkaka med kokta jordgubbar och vispad grädde
10 större bitar, 20 små bitar
- 50 g smör eller margarin
- 1 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- Ströbröd och margarin till formen
- 1 l jordgubbar, kokta, smaka av med lite socker 1 l
- 2,5 dl vispgrädde, vispad
Matigt: Petits-choux med mjukost
10 stycken
- 1 msk margarin eller smör
- 0,7 dl vatten
- 0,7 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 0,5 dl mjukost på tub, valfri smak
Frukt: Apelsinjuice
1-1,5 dl apelsinjuice/person
Gör såhär:
Sött: Sockerkaka med kokta jordgubbar och vispad grädde
10 större bitar, 20 små bitar
Smörj och bröa en sockerkaksform. Smält matfett och blanda i mjölk. Vispa ägg och socker pösigt och häll i fett- och mjölkblandningen. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd försiktigt ner i smeten. Häll upp smeten i form. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 30–40 minuter. Skär upp kakan i mindre bitar. Servera med jordgubbar och vispad grädde.
Matigt: Petits-choux med mjukost
10 stycken
Koka upp matfett och vatten i en kastrull. Tillsätt mjöl och rör kraftigt tills smeten fullständigt släpper från botten och kanter. Lyft kastrullen från värmen och tillsätt ägg under kraftig omrörning. Klicka ut smeten på plåt. Grädda i mitten av ugnen på 175–200 grader i 20–30 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen. De färdiga bakverken ska vara hårda, lätta och höga. Låt dem kallna. Skär eller klipp försiktigt en öppning i bakverken och fyll dem med mjukost (cirka en tesked per petits-choux) strax före serveringen.