Recept för: 600 pers
Klimatsmart bolognese på egen gulärtsfärs serveras med rucolasallad med äpple och citronett

Recept från Restaurang Tullängen, Örebro

Ingredienser:

18 kg rester av grönsaker som är infryst
5 kg gul lök
1 kg vitlök
3 kg rostad tomatpuré
1,5 kg strösocker
1 kg salt
2 dl svartpeppar
450 g paprikapulver
190 g timjan, torkad
130 g oregano, torkad
290 g basilika, torkad
1 dl cayennepeppar
30 liter vatten
30 kg krossade tomater
4 dl soja Mrs Cheng`s
5 liter rött matlagningsvin
4 kg blötlagd, riven och stekt gulärta
Sallad rucola
Citronett
Äpple
Gul lök

Gör såhär:

  1. Dag 1: Blötlägg gulärtan över natten.
  2. Dag 2: Häll av vattnet från ärtorna och skölj dom. Riv sedan i hällde maskinen på skivan finrivet.
  3. Stek ärtan i en stekpanna eller stekbord med rikligt med rapsolja på lägre värme. Kan behövas hackas isär lite då och då under stekningstiden. Ärtan ska näst intill tillagas helt.
  4. Rosta samtidigt tomatpurén på bläck i ungen med lite rapsolja så aromerna i tomatpurén upp sig och låt smakerna ta plats.
  5. Fräs grönsakerna i kastrullen. (rest grönsaker från frys som passar, lök och vitlök) Vi använder oftast palsternacka, rotselleri, morot, vitkål, lök. Det går bra med överbliven rödkålsallad, lökblandningar osv) såsen ska en då mixas innan färsen går ner. OBS väljer man att inte mixa såsen så använd 18 kg av morot, selleri, palsternacka, lök och vitlök.
  6. Tillsätt tomatpurén.
  7. Tillsätt sedan sockret och fräs en stund. Det ska inte brännas!
  8. Tillsätt all vätska (vin, krossade tomater och vatten)
  9. Tillsätt alla torra kryddor.
  10. Låt såsen koka 1 timme. Mixa sedan med en stavmixer och tillsätt den stekta gulärtan, smaka av med soja och balansera om du önskar mer sötma, syra eller sälta i bolognesen. Vi serverar den ihop med en rucolasallad med skivad gul lök, strimlat äpple och en citronett.

    Tips: Tänk på att gulärtan heltiden absorberar vätska så ibland behöver man spä såsen så den inte blir för tjock under servering.
    Beroende på vad du väljer att använda för grönsaksgrund också såklart mer eller mindre vätska.Vi använder oss alltid av infrysta blandningar som är separerade så grönsakerna fortfarande har en bra hållbarhet innan det åker in i frysen.