Recept för: pers
Kalvfond à la Lindås

Kalvfond à la Lindås är en djup och rik bas för många kulinariska skapelser, perfekt för att ge en intensiv och raffinerad smak till soppor, såser och grytor. Denna fond, som skapas över en tredagarsprocess, innehåller en symfoni av smaker från rostade kalvben och ett urval av grönsaker och örter. Den långsamma sjudningsprocessen och den efterföljande reduktionen koncentrerar dessa smaker, resulterande i en fond av exceptionell kvalitet och djup. Ett riktigt hantverk inom matlagningen.

Ingredienser:

100 liter fond

  • 100 kg kalvben, korthuggna
  • 15 st vitlök solo, skalade, halvor
  • 5 kg gul lök, halvor
  • 10 kg morot, skalade, halvor
  • 10 kg rotselleri, skalade, halvor
  • 5 kg palsternacka, skalade, halvor
  • 3 kg tomatpuré
  • 3-5 kg purjolök, grovhackad
  • några nävar färska örter
  • svartpepparkorn, lagerblad

Gör såhär:

Dag 1: Lägg ben, vitlök, lök, morot, rotselleri, palsernacka och tomatpuré i bleck. Rosta dem i ugn på 200 grader i 40-50 minuter och kyl sedan ned snabbt.

Dag 2: Häll de rostade ingredienserna i en stor gryta och täck allt med vatten. Låt det därefter sjuda upp, skumma av och tillsätt purjolök och kryddor. Låt allt sjuda under cirka 8 timmar, skumma av då och då. Om det behövs, fyll på med mer vatten. Sätt locket på grytan och låt den småsjuda på 70 grader över natten.

Dag 3: Sila av buljongen och koka ner den till hälften. Kyl därefter ner fonden och ta bort eventuell ”fettkaka”. Frys till sist ner fonden i passande storlek.