Recept från: Scan Sverige
Ingredienser:
- 1 kg blandfärs
- 200 g bacon
- 1 gul lök – riven
- 4 vitlöksklyftor – rivna
- 1 tsk basilika torkad
- 1 tsk oregano – torkad
- 1 tsk salvia – torkad
- 1 tsk chiliflakes – milda
- 2 tsk salt
- 2 ägg
- 1 dl ströbröd
- 2 dl vatten
- Smör till stekning
- Tomatsås:
- 4 st schalottenlökar – finhackade
- 2 vitlöksklyftor
- 1 l krossade tomater
- 2 msk honung
- Salt och nymalen svartpeppar
- 1 knippe basilika – strimlad
- Vispad ricotta:
- 500 g ricotta
- 2 dl grekisk yoghurt
- 0,5 citron – zest
- Till servering:
- Pecorino – riven
- Basilika
Gör såhär:
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader. Finhacka baconet och rör ner i färsen tillsammans med kryddor samt ströbröd som fått svälla med ägg och vatten. Gör till stora köttbullar på 100 g st. Stek gyllene smör och stek sedan färdigt i ugnen till en innertemp på 70 garder.
- Hacka löken fräs på i olja tillsammans med vitlök. Slå på tomaterna samt honung och låt puttra på låg värme ca 30 min. Smaka av med salt och peppar och vänd ner färsk basilika.
- Mixa ricottan med yoghurt, smaksätt med citronzest och en nypa salt.