Recept för: pers
Jätteköttbulle på vispad ricotta toppad med ljuvlig tomatsås och pecorino 

Recept från: Scan Sverige

Ingredienser:

  • 1 kg blandfärs
  • 200 g bacon
  • 1 gul lök – riven
  • 4 vitlöksklyftor – rivna
  • 1 tsk basilika torkad
  • 1 tsk oregano – torkad
  • 1 tsk salvia – torkad
  • 1 tsk chiliflakes – milda
  • 2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl vatten
  • Smör till stekning
  • Tomatsås:
  • 4 st schalottenlökar – finhackade
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 l krossade tomater
  • 2 msk honung
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 1 knippe basilika – strimlad
  • Vispad ricotta:
  • 500 g ricotta
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 citron – zest
  • Till servering:
  • Pecorino – riven
  • Basilika

Gör såhär:

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150 grader. Finhacka baconet och rör ner i färsen tillsammans med kryddor samt ströbröd som fått svälla med ägg och vatten. Gör till stora köttbullar på 100 g st. Stek gyllene smör och stek sedan färdigt i ugnen till en innertemp på 70 garder.
  • Hacka löken fräs på i olja tillsammans med vitlök. Slå på tomaterna samt honung och låt puttra på låg värme ca 30 min. Smaka av med salt och peppar och vänd ner färsk basilika.
  • Mixa ricottan med yoghurt, smaksätt med citronzest och en nypa salt.