Recept för: 100 pers
Indisk Dhal med raita

Indisk Dhal med Raita från Skogomeskolan på Norra Hisingen i Göteborg är en rikt smakande och näringsrik vegetarisk rätt. Denna Dhal består av röda linser som kokas tillsammans med en mängd aromatiska kryddor som koriander, ingefära, kanel och kardemumma. Spenat och krossade tomater ger en härlig färg och textur, medan kokosmjölk tillför en krämig och exotisk smak. Rätten avslutas med en frisk touch av citron och färsk koriander. Raitan, en svalkande yoghurtsås med vitlök och mynta, är en perfekt komplement till dalens kryddighet. Serverad med ris eller naanbröd, är detta en utsökt måltid som är både mättande och smakrik.

 

Ingredienser:

  • 3,5 kg röda linser, torkade
  • 0,4 dl rapsolja
  • 750 g gul lök, hackad
  • 200 g vitlök, pressad
  • 1,5 kg morot, tärnad
  • 15 g koriander, mald
  • 100 g ingefära, färsk, riven
  • 15 g kanel, mald
  • 10 g kardemumma, mald
  • 5 kg tomater, krossade
  • 2 kg spenat
  • 5 kg kokosmjölk
  • 2,5 l vatten
  • 200 g grönsaksbuljong
  • Citron, saft och skal
  • Koriander, färsk, hackad
  • Salt, svartpepparRaita:
  • 2 kg yoghurt, 10 %
  • 50 g vitlök, pressad
  • 200 g mynta, färsk, hackad

Gör såhär:

  1. Börja med att blanda raitan. Blanda yoghurt med vitlök, mynta och smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt.
  2. Fräs lök, vitlök och morötter i rapsolja i en het gryta eller panna.
  3. Tillsätt koriander, ingefära, kanel och kardemumma och fräs lite till.
  4. Lägg sedan i linser, tomater, spenat, kokosmjölk, vatten och buljong, låt koka cirka 10 minuter.
  5. Smaka av om det behövs mer av kryddorna och koka ytterligare 10 minuter.
  6. Smaka av med citronsaft och skal, salt och peppar och strö till sist över koriandern vid servering.

Servera med raitan i skål vid sidan av samt ris eller naanbröd.