Recept för: 100 pers
Hallon- och rabarberfromage med lakritskolasås

Upplev en himmelsk smakupplevelse med den delikata “Hallon- och Rabarberfromage med Lakritskolasås” från Danderyd. Denna förtrollande dessert är en perfekt balans mellan fruktig fräschör och sötma, kompletterad med en subtil touch av salt lakrits. En smakfull resa som kommer att föra dina smaklökar på äventyr!

 

 

 

Ingredienser:

  • 50 st gelatinblad
  • 1 kg hallon
  • 1 kg rabarber
  • 50 st äggulor
  • 2 l strösocker
  • 30 st äggvitor
  • 2 l vispgräddeLakritskolasås:
  • 3,5 l grädde
  • 3,5 l strösocker
  • 3,5 l sirap, ljus
  • 5 dl lakritspulver
  • 100 g smör

    Kakströssel:
  • 1,5 l vetemjöl
  • 1 l havregryn
  • 1 l strösocker
  • 1,25 kg smör, osaltat, smält
  • Hallon, färska

Gör såhär:

För bärsåsen:

  1. Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten för att mjuka upp dem.
  2. Koka rabarberna tills de är mjuka och tillsätt sedan hallonen.
  3. Mixa rabarber och hallon till en slät puré för en extra fin konsistens.
  4. Sila purén genom en finmaskig sil och pressa med en sked för att få ut så mycket vätska som möjligt.
  5. Pressa vätskan ur de mjuka gelatinbladen och lägg dem i den varma bärvätskan, så att de smälter och blandas väl.

För fromagen:

  1. Vispa äggulor och socker tills det blir ljust och pösigt.
  2. Blanda de vispade äggulorna med den tidigare tillagade bärsåsen.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum i en separat skål.
  4. Vispa grädden i en annan skål tills den är fast och fluffig.
  5. Blanda först ner den vispade grädden i bärblandningen och sedan äggvitan, var försiktig så att du inte tappar luften i äggvitan när du blandar.

För kakströsslet:

  1. Blanda grädde, socker, sirap och lakritspulver i en kastrull och låt det koka upp. Låt det sedan sjuda på låg värme i en stund.
  2. Häll alla de torra ingredienserna (kexsmulor) i en mixer och häll den kokta gräddblandningen över. Mixa tills allt är väl blandat.
  3. Häll upp kakströsslet på ett bakplåtspapper och sprid ut det i ett jämnt lager.
  4. Baka det i en torr ugn på 180 grader Celsius tills kakströsslet får en gyllene färg. Detta tar vanligtvis några minuter, så var noga med att hålla koll på det.

Servering:

  1. Spritsa eller skeda ner fromagen i glas och ställ dem i kylskåpet för att svalna och stelna.
  2. Ringla lakritskolasåsen över fromagen och toppa med kakströssel.
  3. Garnera med färska hallon för en fin finish.
  4. Njut av din fantastiska dessert med en kombination av syrliga bär, krämig fromage, lakritssmak och krispigt kakströssel!