Recept för: 100 pers
Gun-Helens älggryta

Gun-Helens Älggryta från Sätoftaskolan i Höör är en rustik och smakfull rätt som verkligen fångar skogens essens. Denna gryta kombinerar mör älgkött med en rik och aromatisk buljong smaksatt med rödvin, kinesisk soja och en blandning av traditionella skogskryddor som enbär, kryddpeppar, lagerblad och nejlikor. Champinjonerna tillför en jordig smak och crème fraiche ger grytan en krämig finish. Ett perfekt val för en hjärtlig och värmande måltid, speciellt när den serveras med kokt potatis.

 

Ingredienser:

  • 12,5 kg älg, grytbitar
  • 7,5 l buljong
  • 2,5 l matlagningsvin, rött
  • 7,5 dl kinesisk soja
  • 200-250 st enbär, krossade
  • 50 st kryddpepparkorn
  • 25 st lagerblad
  • 25 st kryddnejlikor
  • 4 kg champinjoner, skivade
  • 2,5 dl crème fraiche
  • Svartpeppar

Gör såhär:

  1. Koka upp buljong, vin och soja i en gryta.
  2. Lägg i kött och kryddor. Låt koka tills köttet nästan är klart.
  3. Tillsätt svamp och crème fraiche, låt koka ytterligare tills köttet är klart, cirka 15-20 minuter.

Servera gärna med kokt potatis.