Recept för: pers
Fläsksida i ugn – supermör med härligt klibbig dijonglace – serveras med smörad sötpotatispuré och fänkålssallad

En härlig rätt med asiatiska vibbar – lika lyxig som lättlagad!

Recept:  Scan Sverige AB

Ingredienser:

  • 2 kg fläsksida
  • Salt och peppar
  • 2 msk honung
  • 2 msk ljus soja
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 msk färsk ingefära – riven
  • 1 tsk saltSötpotatispuré:
  • 2 kg sötpotatis
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 50 g smör
  • 2 vitlöksklyftor – rivna
  • Salt och pepparSallad:
  • 3 st fänkål
  • 2 st zucchini
  • 3 st lime – zest och juice
  • 1 tsk milda chiliflakes
  • 1 knippe koriander eller persilja
  • 2 msk olivolja
  • Salt

Gör såhär:

  1. Skiva fänkål och zucchini tunt med mandolin, blanda med lime, chili, koriander samt olja och smaka av med salt.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda glacen, lägg fläsksidan på ett galler i ett ugnsbleck med svålsidan uppåt. Skåra svålen i ett rutmönster salt och peppra och klappa sedan in glacen runt om. Stek i ca 1,5 timme tills köttet är genomstekt och svålen fått fin yta.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Klyv sötpotatisarna på längde, klyv även löken – lägg ut på en plåt och toppa med olivolja och salt – rosta tills allt är genommjukt. Låt potatisen svalna något och ta sedan bort skal. Mixa den rostade sötpotatisen och löken med vitlöken – vänd ner cremefraiche och smaka upp med salt.
  4. Skiva köttet i ca 0,5 cm tjocka skivor – servera med sötpotatispuré och frisk sallad.

 

Tips och trix!
Köttet är också fantastiskt att servera i en steambun med grönsaker, hoisinsås och majo. Sötpotatispurén är lika god att servera kall på en salladsbuffé eller liknade.