Recept för: 100 pers
Fiskgratäng med morotssås

Klippan bjuder på en havets delikatess i form av vår Fiskgratäng med Morotssås. Saftig kummel serveras med en krämig och smakrik sås, där morotspuré, grädde, och en hint av citron skapar en harmonisk smakupplevelse. Gratineras till gyllene perfektion och toppas med färsk dill för den ultimata fiskrätten. Ge din middag en smak av havet med detta fantastiska recept!

Ingredienser:

  • 16 kg kummel
  • 250 gul lök, hackad
  • 1 dl rapsolja
  • 2 tsk vegeta allkrydda
  • 1 msk strösocker
  • 2 l vatten
  • 1 kg morotspuré
  • 2 l vispgrädde
  • 4 l mjölk, 3%
  • 2 msk fiskbuljong
  • 1 st citron, saft
  • 450 g majsstärkelse
  • 1,5 l créme fraiche
  • 200 g dill
  • Salt, vitpeppar, mald

Gör såhär:

  1. Förvärm ugnen till 225 grader Celsius.
  2. Fräs skivad falukorv i en stekpanna eller på ett stekbord med 1 msk olja tills den fått fin färg. Lägg sedan den stekta falukorven i en ugnsfast form eller ett bleck.
  3. I samma panna, fräs hackad lök och strimlad purjolök i olivolja tills löken är blank och genomskinlig.
  4. Tillsätt tärnad morot, tärnad röd paprika, honung och vitvinsvinäger till löken. Låt det fräsa i ytterligare en minut och fördela sedan grönsakerna över falukorven i blecket.
  5. I en kastrull, rör ihop margarin med mjöl. Häll sedan i hälften av mjölken och låt blandningen koka upp under omrörning.
  6. Tillsätt resten av mjölken, sweet chilisås och tomatpuré till kastrullen. Låt såsen koka i 5 minuter eller tills den tjocknar. Smaka av såsen med salt och peppar enligt din smak.
  7. Häll den färdiga såsen över falukorv och grönsaker i blecket.
  8. Strö ett generöst lager riven ost över gratängen.
  9. Gratinera allt i ugnen på 225 grader Celsius i 20-30 minuter eller tills rätten är gyllenbrun och osten smält och bubblar.
  10. Låt falukorvsgratängen vila i cirka 10 minuter innan servering.
  11. Servera din hemlagade Falukorvsgratäng med Grönsaker direkt från ugnen.
  12. Njut av din måltid!