Recept för: 100 pers
Färsbiffar med parmesan och oliver

Denna rätt av färsbiffar med parmesan och oliver är en smakrik och ljuvlig måltid som kommer att föra dina smaklökar på en resa. Kombinationen av saftig nötfärs, smakrik parmesanost och härliga gröna oliver är en vinnande trio.

Ingredienser:

Biffar:

  • 10 kg nötfärs
  • 1,5 l ströbröd
  • 3 dl potatismjöl
  • 3 l vatten
  • 20 st ägg
  • 1 kg gul lök, hackad
  • 10 st vitlök, solo, riven
  • 2 l parmesanost, riven
  • 2 l oliver, gröna, urkärnade, hackade
  • Smör till stekning
  • Vit- och svartpeppar

Tomatsås:

  • 3 l gul lök, finhackad
  • 10 st vitlök, solo, riven
  • 4,5 dl olivolja
  • 12 kg tomater, krossade
  • 1 kg tomatpuré
  • 20 st lagerblad
  • 1,5 dl farinsocker
  • 3 dl balsamvinäger
  • 0,5 dl sambal oelek
  • 1,5 dl basilika, färsk, finhackad
  • Salt, svartpeppar

Rostad vitlökssmetana:

  • 10 st vitlök, solo, klyftad
  • 1,5 dl olivolja
  • 1,5 l smetana
  • Salt, svartpeppar

Gör såhär:

  1. Börja med att blanda ströbröd, potatismjöl och vatten i en skål. Låt detta svälla.
  2. Tillsätt ägg, hackad gul lök, riven vitlök, riven parmesanost och hackade gröna oliver till ströbrödssmeten. Blanda ordentligt.
  3. Lägg i nötfärsen och blanda varsamt tills alla ingredienser är jämnt fördelade.
  4. Forma smeten till biffar och stek dem i smör tills de är genomstekta och har fått en fin gyllene yta. Det tar vanligtvis några minuter på varje sida beroende på biffarnas storlek.
  5. Lägg de stekta biffarna på ett ugnsfast bleck och kör dem klara i ugnen på 180 grader i 15-20 minuter.
  6. För att göra tomatsåsen, fräs finhackad gul lök och riven vitlök i olivolja på svag värme i en stor gryta tills löken fått färg.
  7. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, lagerblad, farinsocker, balsamvinäger, sambal oelek, salt och svartpeppar. Låt såsen koka på låg värme i cirka 1,5 timme tills den tjocknar. Den ska vara ganska tjock och trögflytande när den är klar.
  8. Ta bort grytan från spisen och rör i färsk hackad basilika. Mixa såsen slät med en stavmixer eller i en matberedare. Låt tomatsåsen dra ytterligare 15 minuter innan den serveras.
  9. För rostad vitlökssmetana, lägg klyftad vitlök i en ugnsfast form, stick ett hål i klyftorna och ringla olivolja över. Rosta dem i ugnen på 180 grader tills de är mjuka.
  10. Mixa de rostade vitlöksklyftorna med smetana och smaksätt med salt och svartpeppar.
  11. Servera de goda nötbiffarna med den krämiga tomatsåsen och rostad vitlökssmetana. Du kan också servera dem med ugnsrostade rotfrukter som ett tillbehör.
  12. Njut av din hemlagade festmåltid!
  13. Smaklig måltid!