Sundsvall bjuder på en klassisk favorit med en twist – Falukorvsgratäng! Den traditionella falukorven får sällskap av gul lök, purjolök, morötter och paprika, allt serverat i en härlig mix av smaker. Såsen är en perfekt balans mellan sötman från honung och hetta från sweet chilisås. Toppad med ett generöst lager riven ost och gratinerad till gyllene perfektion är detta en vardagsrätt som får hela familjen att jubla.
Ingredienser:
- 8 kg falukorv, strimlad
- 7 dl olivolja
- 1 kg gul lök, tunnskivad
- 1 kg purjolök, strimlad
- 2 kg morot, tärnad
- 1 kg orange paprika, strimlad
- 5 dl honung
- 6 dl vitvinsvinägerSås:
- 1 l margarin, flytande
- 1 l vetemjöl
- 6 l mjölk
- 7 dl sweet chilisås
- 2 dl tomatpuré
- 1 dl basilika, grovhackad
- 1 l ost, riven
- Salt, peppar
Gör såhär:
- Förvärm ugnen till 225 grader Celsius.
- Fräs skivad falukorv i en stekpanna eller på ett stekbord med 1 msk olja tills den fått fin färg. Lägg sedan den stekta falukorven i en ugnsfast form eller ett bleck.
- I samma panna, fräs hackad lök och strimlad purjolök i olivolja tills löken är blank och genomskinlig.
- Tillsätt tärnad morot, tärnad röd paprika, honung och vitvinsvinäger till löken. Låt det fräsa i ytterligare en minut och fördela sedan grönsakerna över falukorven i blecket.
- I en kastrull, rör ihop margarin med mjöl. Häll sedan i hälften av mjölken och låt blandningen koka upp under omrörning.
- Tillsätt resten av mjölken, sweet chilisås och tomatpuré till kastrullen. Låt såsen koka i 5 minuter eller tills den tjocknar. Smaka av såsen med salt och peppar enligt din smak.
- Häll den färdiga såsen över falukorv och grönsaker i blecket.
- Strö ett generöst lager riven ost över gratängen.
- Gratinera allt i ugnen på 225 grader Celsius i 20-30 minuter eller tills rätten är gyllenbrun och osten smält och bubblar.
- Låt falukorvsgratängen vila i cirka 10 minuter innan servering.
- Servera din hemlagade Falukorvsgratäng med Grönsaker direkt från ugnen.
- Njut av din måltid!