Recept för: 100 pers
Dressingar och såser

Dressingar och såser är smakförstärkande tillbehör som kan lyfta och förbättra smaken på en mängd olika rätter. Här är några läckra recept på dressingar och såser som du kan använda för att ge dina måltider en extra dimension av smak och arom.

 

Ingredienser:

Bostonsås

  • 0,75 l majonnäs
  • 1,5 l naturell yoghurt
  • 0,75 l bostongurka
  • 75 g gul lök, finhackad
  • 1,5 dl citron, saft
  • 5 dl dill, hackad


Kall currysås

  • 2 l majonnäs, lätt
  • 5,8 dl gräddfil
  • 7 msk curry
  • 2,5 msk strösocker
  • Salt, svartpeppar


Lime- och myntasås 

  • 10 l matyoghurt
  • 1 l honung, flytande
  • 25 st lime, saft
  • Mynta, salt, peppar

Äpple- och pepparrotsdressing

  • 5 l naturell yoghurt
  • 2,5 l naturell fil
  • 8 msk lime, saft
  • 125 g pepparrot, färsk, riven
  • 1,25 kg äpple, rivet
  • Persilja, hackad
  • Salt, peppar

Gör såhär:

Smakförstärkande tillbehör
portioner/recept

Bostonsås
Blanda ihop alla ingredienserna.

Carin Johansson och Encarna Dernevik, Nygårdsskolan, Göteborg

 

Kall currysås
Blanda majonnäs med en fjärdedel gräddfil. Vispa sedan blandningen till en slät sås. Häll i resten av gräddfilen och kryddorna under omrörning. Smaka av med mer kryddor vid behov.

Susanne Lindström, Kvarnsvedens skola, Borlänge

 

Lime- och myntasås 
Blanda ihop matyoghurt, honung och limesaft. Smaksätt med mynta och smaka av med salt och peppar.

Lina Shamon, Vättleskolan, Göteborg

 

Äpple- och pepparrotsdressing
Rör yoghurt och fil till en slät sås. Tillsätt sedan saft från lime och krydda med pepparrot efter smak. Smaka av med ytterligare med salt och peppar. Rör till sist ner äpple och persilja. Låt gärna stå så att smaken sätter sig.

Kockarna på Malmö Skolrestauranger, Malmö