Recept för: 100 pers
Bosnisk fläskköttsgryta

Bosnisk Fläskköttsgryta från Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping är en mustig och smakrik rätt som kombinerar mör fläskkött med en rik blandning av kryddor och grönsaker. Köttet och löken bryns först i olja och sedan långkokas med vatten och en härlig kryddblandning. Tillskotten av morot, paprika och tomater bidrar med både färg och näring, medan chilisås och tomatpuré tillför djup och hetta. Denna välkryddade gryta är en perfekt trösträtt under kyliga dagar och kan avnjutas med ris, potatis eller bröd.

 

Ingredienser:

  • 7,2 kg fläskkött, grytbitar
  • 2 kg gul lök, hackad
  • 1 dl rapsolja
  • 4 l vatten
  • 10 g lagerblad
  • 20 g basilika
  • 4 dl paprikapulver
  • 1 kg morot, slantad
  • 1,2 kg tomater, krossade
  • 4 dl chilisås
  • 2 dl tomatpuré
  • 100 g vitlök, pressad
  • Salt, peppar

Gör såhär:

  1. Låt kött och lök bryna tillsammans med olja i en gryta.
  2. Tillsätt vatten, lagerblad och övriga kryddor. Koka köttet på svag värme tills det börjar mjukna.
  3. Tillsätt morötter, paprika och tomater. Koka allt ytterligare en stund och tillsätt till sist chilisås, tomatpuré och vitlök. Smaka av med salt och peppar.