Ett riktigt klassiskt och hjärtligt recept! Denna rätt består av en mustig och mättande gröt gjord på potatis och bondbönor. Du börjar med att mala potatis och bondbönor till ett mos, som sedan blandas med varm mjölk, stekflott och smör. Tillsätt salt och vitpeppar för att runda av smakerna. Denna gröt blir en tjock och näringsrik bas för rätten.
Ingredienser:
20 kg fläsk, rimmat
- Gröt:
- 25 kg potatis, kokt
- 7 kg bondbönor, kokta
- 2 l mjölk
- 1 l stekflott
- 300 g smör
- Salt, vitpeppar
Rårörda lingon:
- 7,5 kg lingon
- 2,5 kg socker
Gör såhär:
- Mal potatis och bondbönor, häll ner i gryta eller blandare.
- Värm mjölk och blanda potatis- och bönmoset med mjölk, stekflott, smör och kryddor.
- Lägg upp fläskskivor på en plåt och stek i ugn på 230 grader tills de fått en bra färg.
- Blanda lingon med socker, rör runt med jämna mellanrum tills sockret löst sig.
- Servera gröten med stekt fläsk och rårörda lingon.