Basilikajärpar med gräddsky är en läcker och smakrik rätt som kommer att förgylla din måltid. De saftiga järparna tillsammans med den krämiga gräddskyn bildar en perfekt kombination av smaker.
Börja med att blötlägga ströbrödet i vattnet tills det har svällt.
Smula buljongtärningen över ströbrödet och tillsätt den finhackade löken, basilikan, ägget, salt och peppar. Rör ordentligt tills alla ingredienser är väl blandade.
Tillsätt köttfärsen till ströbrödssmeten och blanda ihop till en jämn smet. Smaka av smeten och justera kryddningen om det behövs.
Forma smeten till järpar (bollar som du plattar till lite) med händerna.
Smält margarin eller smör i en stekpanna och stek järparna tills de är genomstekta och har fått en fin gyllene yta. Det tar vanligtvis några minuter på varje sida.
För att göra gräddsåsen, smält margarin eller smör i en separat gryta. Vispa i vetemjölet och låt det koka upp till en ljus roux (mjöl- och smörblandning).
Häll i grädden och mjölken under omrörning och låt såsen koka några minuter tills den tjocknar. Smaksätt med salt och peppar efter smak.
Servera de stekta färsjärparna med den krämiga gräddsåsen, kokt potatis eller potatispuré och rårörda lingon.