Recept för: 100 pers
Älggryta med bacon och messmör

Smaka på det vilda med denna läckra älggryta med bacon och messmör, direkt från Göteborg. Den här rätten är fullpackad med smaker av det svenska viltet och är en perfekt komfortmat för kyliga dagar.

 

 

 

Ingredienser:

  • 1 kg bacon, tärnat
  • Smör att steka i
  • 10 kg älgfransyska, tärnad
  • 1,6 kg lök, tärnad
  • 5 l vatten
  • 2,1 kg blandsvamp, fryst
  • 1 l viltfond, flytande
  • 10 g enbär, lättkrossade
  • 100 st lagerblad
  • 3,2 l vispgrädde
  • 200 g messmör
  • 210 g rönnbärsgelé
  • Majsstärkelse
  • Salt, vitpeppar

Gör såhär:

  1. Stek bacon i smör i en stor stekpanna eller gryta tills det blir knaprigt. Ta upp baconet och låt det rinna av på ett papper, men behåll baconfettet i pannan.
  2. Stek älgköttet och löken i baconfettet tills köttet är brunt och löken är mjuk och genomskinlig.
  3. Tillsätt vatten, svamp, fond och önskade kryddor (till exempel salt, peppar och timjan) i pannan med kött och lök.
  4. Låt blandningen koka tills köttet är önskat mört. Tiden kan variera beroende på köttets typ och skärning, men det kan ta någon timme eller mer.
  5. När köttet är nästan klart, tillsätt grädde, messmör och rönnbärsgelé i grytan.
  6. Rör om och låt såsen koka några minuter till, tills alla smaker har blandats väl och såsen har tjocknat till önskad konsistens.
  7. Smaka av såsen och justera smaken med mer kryddor, rönnbärsgelé eller andra ingredienser om så önskas.
  8. Servera den färdiga älggrytan med kokt potatis och syltlök som tillbehör.
  9. Njut av din hemlagade älggryta, en klassisk svensk rätt med smak av naturen!