Råttor stängde Malmöförskola
Publicerad: 2019-10-24

När råttangrepp upptäcktes i köket på Lugnets förskola i Malmö agerade rektorn snabbt och korrekt. Två veckor senare var råttorna borta. Men råttor är ett ökande problem över hela Sverige.
Den 2 oktober hittade personal på Lugnets förskola råttbajs i båda de kök där mat lagas till barn och personal på förskolans sex avdelningar.
– Det låg under några plåtar i det ena köket och under diskmaskinen i det andra, säger Ninni Hyleborg, rektor på förskolan, till Sydsvenskan.
Hon valde att stänga båda köken, och medan råttsanering sattes in fick kökspersonalen flytta till andra, närbelägna förskolekök.
Efter drygt två veckor har köken kunnat öppna igen – nu anses råttorna vara borta. Rektorn har under tiden kommunicerat med skadedjurssanerare, miljöförvaltningen, föräldrar och den bostadsrättsförening där förskolan ligger.
Elektriska fällor har satts i avloppsrör, eftersom råttan eller råttorna misstänks ha kommit in den vägen.
– Förskolan har gjort en jättebra insats. De har agerat direkt och tänkt på barnens säkerhet. Vi skulle ha stängt köket om de inte redan hade gjort det, säger livsmedelsinspektör Maria Svensson på Malmös miljöförvaltning till Sydsvenskan.
Både hon och Anticimex upplever att råttorna i Malmö har blivit fler.
– I Malmö och i resten av Sverige går råttan stadigt uppåt. De ökar i människans absoluta närhet, säger skadedjursexperten Håkan Kjellberg på Anticimex, till tidningen.
Han tipsar också om att alla kan hjälpas åt för att hålla råttorna borta:
– Det handlar om allt från att inte slänga en pizzabit i buskarna till att hellre satsa på träd och buskar på stam än den allra mest marktäckande växtligheten, säger han till Sydsvenskan.