Örebro bäst på eko
Publicerad: 2022-05-17

Med 71 procent ekologiska livsmedelsinköp 2021 hamnar Örebro kommun i toppen av Ekomatsligan 2022. På andra respektive tredje plats kom Malmö stad och Lunds kommun. Totalt har åtta kommuner redan klarat det nationella målet 60 procent ekologiskt till 2030, skriver Ekomatcentrum i ett pressmeddelande.

Strax efter  Örebro kommun kom Malmö stad på en andraplats med 70 procent ekologiskt, följt av Lunds kommun med 68 procent. Borlänge kommun som kom på en fjärdeplats, vann även Svekomatspriset med 48 procent svekologiska inköp. Borlänge blev också tillsammans med Gävle “Årets raket” – båda dessa kommuner har från 2020 till 2021 ökat sina ekoinköp med nio procentenheter.

Klimatekopriset gick för andra året i rad till Malmö stad, som har lägst utsläpp av klimatgaser tillsammans med höga ekoinköp.

Priset Årets Ekologiska Förebild gick till Gnosjö kommun med motiveringen “För en konsekvent satsning på ekologiskt genom en hög andel ekologiska inköp, KRAV-certfiering av kommunens alla kök, utbildning av personal och dialog med producenter att ställa om till ekologisk och KRAV-märkt produktion”.

Bland regionerna är det Jönköping region som behåller ledningen i Regionsligan med en ekoandel på 58 procent, tätt följt av region Uppsala och region Stockholm. Dessutom toppar Jönköping även Svekomatsligan för regioner med 40 procent svekologiska inköp. Även i Länsekoligan fortsätter förra årets vinnare, Örebro län, att dominera ekotoppen.

Andelen ekologiskt i offentlig sektor är oförändrad jämfört med året innan. Det ekologiska utbudet har ökat stadigt sedan Ekomatcentrum började mäta 1999. Men 2020 minskade andelen ekologiska inköp för första gången med en procentenhet. Genomsnittet för 2021 visar att vi ligger kvar på nivån 38 %.

– Det är fullt möjligt att nå målet 60 procent ekologiskt till 2030 men då behövs en kraftsamling för att vända utvecklingen och öka andel eko igen. Sverige är ju faktiskt bäst i världen på ekologiskt i offentlig sektor, men bättre kan och behöver vi bli! säger Mimi Dekker, verksamhetsledare på Ekomatcentrum, i ett pressmeddelande.

Kommuner som klarat det nationella ekomålet har ökat från fem stycken 2020 till åtta kommuner 2021. Dessa föregångskommuner fick utmärkelsen ”Sveriges ekologiska spjutspetsar 2022”. Här hittar vi Örebro, Malmö, Lund, Borlänge, Vellinge, Södertälje, Trosa och Orust.

Bland statliga verksamheter noterades höga ekologiska inköp hos Länsstyrelsen i Uppsala län med 100 procent, Linköping universitet 91 procent och Länsstyrelsen Skåne 80 procent.