”Omöjlig” veganburgare har blivit verklighet
Publicerad: 2016-08-01

Sedan i juni är det möjligt att smaka en laboratorietillverkad och fullständigt vegansk hamburgare som enligt ryktet luktar och smakar som riktigt kött . Eller – som burgarens kreatörer biokemisten Patrick O. Brown och superkocken David Chang uttrycker det – den ska “osa blod”. Detta skriver Veckans Affärer.

Burgaren som företaget Impossible foods är upphovsmakare till har tagit fem år och har kostat 80 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 690 miljoner svenska kronor, att skapa. Vill man ta en tugga av burgaren får man bege sig till Changs restaurang Momofuko Nishi i Chelsea, New York. Till hösten kommer burgarens spridningsområde utökas när en restaurang i San Francisco ska börja sälja den.

Brown och Changs burgarprojekt har knappast saknat folk som tror på dess potential. Bolaget är den bäst finansierade mat-startupen på ett decennium och till och med Bill Gates hoppade på projektet i sista stund, skriver Veckans Affärer.

Ett helt team av forskare, dietister och kockar har krävts för att utveckla produkten.Grundkomponenten är heme, en molekyl som förekommer naturligt i vissa djurs muskler och i ett fåtal växter. Men hemen i veganburgaren är syntetiskt skapad och det är den som får burgaren att se ut och smaka som kött.

På sin hemsida skriver Impossible foods att syftet har varit att skapa en riktigt bra burgare, som är bra för både människor och för planeten.

Utöver heme ingår växtkomponenter från bland annat sojabönor, kokos och potatis, skriver Veckans Affärer.