Ny White Guide för hållbara matbutiker – här är vinnarna!
Publicerad: 2018-05-31

I går lanserades i går den första upplagan av White Guide Green, guiden där Sveriges mest hållbara matbutiker rankas. Detta skedde i samband med en prisutdelning under kristallkronorna på Grand Hotel i Stockholm.

Av omkring 350 testade matbutiker runt om i landet, från Haparanda i norr till Trelleborg i söder, blev 50 nominerade till huvudkategorin Årets Hållbara Matbutik i White Guide Green. Kriterierna för bedömningen av butikerna är framtagna tillsammans med Världsnaturfonden WWF och tittar på alltifrån hur butikerna arbetar med sitt utbud, utbildningen av personalen, matsvinn och avfall till energiförbrukning och hållbarhetskommunikation ut mot kunderna.

Under eftermiddagen delades pris ut i tio olika kategorier under ledning av konferenciererna Sébastien Boudet och Sandra Mastio. Syftet med White Guide Green är att lyfta hållbarhetsarbetet i svenska butiker:

– Dagligvaruhandeln i Sverige måste öka tempot och vi kunder måste bli bättre på att utöva påtryckningar, ta vårt ansvar helt enkelt. Det är först när vi kunder kräver en förändring, som en förändring kommer att äga rum. White Guide Green är ett sätt att vägleda kunderna till mest hållbara matbutikerna i Sverige, säger Pär Bergkvist, initiativtagare till White Guide Green och VD för Bergkvist Publishing och White Public som även ger ut Magasin Måltid, White Guide Junior, Svenska Måltider, Restaurangvärlden, Baka och Magasin Grön.

– Världsnaturfonden WWF engagerar sig i White Guide Green eftersom dagligvarubutiker är viktiga aktörer för att vi ska se en hållbar konsumtion av mat. Det är ett sant nöje att se de ledande matbutikerna i Sverige premieras på detta sätt. Nu måste vi se till att nivån lyfts generellt och att alla butiker kan inspireras och bli bättre, så det blir lättare för konsumenter att göra bra val i butik. Det finns mycket kvar att jobba med innan vi på WWF är nöjda och butikerna gör sitt för att vi ska hålla oss inom planetens gränser, säger Anna Richert, Senior expert Hållbart mat på WWF

Här är vinnarna i samtliga 10 kategorier i tidernas första White Guide Green:

 • Årets Hållbara Matbutik: ICA Kvantum Lidingö
  En uppdaterad, kompetent och ansvarsfull matbutik där medarbetarna fungerar som inspiratörer och gröna ambassadörer – och där ledningen har siktet inställt på såväl dagens som morgondagens kunder.”
 • Årets Hållbara Föregångare: Paradiset Södermalm, Stockholm
  En genomtänkt, ansvarsfull och modig matbutik som värderar och respekterar djur, människa, natur och miljö lika högt. Butiken är en relevant samhällsröst och en föregångare inom hälsa och hållbarhet i Sverige.”
 • Årets Hållbara Butiksledare: Niklas Höglind, Stora Coop Borås
 • Årets Hållbara Handling: ICA Kvantum Gislaved – Först i Sverige med att sluta sälja plastpåsar
 • Årets Stora Vegopris: Coop Forum Visby – Mer vego med hjälp av musik, kreativitet och lekfullhet
 • Årets Stora Fiskpris: ICA Supermarket Torgkassen, Uppsala – Djup kunskap om gröna fiskar och skaldjur
 • Årets Stora Gröna Pris: ICA Supermarket Stop Täby – Grön ut i fingerspetsarna!
 • Årets Stora Svinnpris: Coop Leksand – Utbildar kunderna i att lukta och smaka
 • Årets Stora Köttpris: ICA Freijs Livsmedel, Lyrestad – Levande lanthandel med passion för kött
 • Årets Stora Ekopris: Coop Forum Sisjön, Göteborg – Ett samspel mellan kunder och butik