Ny tallriksmodell för stillasittare
Publicerad: 2016-05-19

Nu lanserar Livsmedelsverket en ny tallriksmodell i två versioner – en för stillasittare och en för personer som rör på sig.

– Alla är vi olika. Genom att visa enkla sätt att anpassa måltiden med tallriksmodellen som utgångspunkt hoppas vi inspirera fler att hitta sitt sätt att äta bra, berättar Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Den moderna tallriksmodellen kommer i två olika versioner: En anpassad för den som rör på sig minst 30 minuter per dag och en annan för den som rör sig mindre, och därmed har ett mindre behov av energi. I det senare fallet ökas andelen grönsaker, på bekostnad av kolhydratrik mat som bröd och pasta. Den andel som består av kött, fisk, baljväxter eller ägg uppgår till en femtedel i båda cirklarna.

Med hjälp av illustrationer, foton och ord beskriver den nya tallriksmodellen hur en bra, näringsrik måltid kan se ut.
Bilderna vill även uppmuntra till en mer klimatsmart tallrik, där fiberrika grönsaker, bönor och linser får ta mer plats och där kött och fisk väljs med omsorg.

– Med de nya illustrationerna och fotografierna hoppas vi uppmuntra och inspirera till nya tankar i köket, säger Åsa Brugård Konde.

Tallriksmodellen visar enbart proportionerna mellan olika livsmedelsgrupper – hur mycket som är lagom att äta får hunger och energibehov avgöra.