Ny studie visar: vänskap viktigare än familj
Publicerad: 2017-07-03

Enligt en studie från Michigan State University är det dina vänner som skänker dig mest lycka, inte din familj.

I studien konstaterades att vänskapens kraft blir starkare med åren, så pass stark att den blir viktigare för oss än till och med våra familjerelationer. Det har psykologiprofessor William J. Chopik vid Michigan State University nyligen kommit fram till i sin omfattande undersökning.

Det rör sig om två studier där nära 300.000 personer från nästan 100 länder deltagit som Chopik kommer fram till att vänskap blir allt viktigare för oss ju äldre vi blir samt att nära vänskapsrelationer med tiden är en större källa till lycka och välmående än familjerelationer.

I den ena studien, där 280.000 personer mellan 15 och 99 år deltog, kom Chopik fram till att nära relationer med både vänner och familj bidrar till god hälsa. Men ju äldre vi blir, desto mer lycka verkar vänskapsrelationerna generera.

– Att ha några få riktigt nära vänner kan göra en enorm skillnad för vår hälsa. Därför är det smart underhålla de vänskapsrelationer som betyder mycket för oss, säger Chopik till Time.

I den andra studien deltog 7.500 personer över 50 år som fick uppskatta kvaliteten på sina vänskapsrelationer. Sex år senare följdes de upp igen och då visade det sig att vänskapsrelationerna hade större inverkan på personernas hälsa än vad deras familjerelationer hade. De som hade problem i vänskapsrelationerna mådde sämre och de som hade välfungerande vänskapsrelationer mådde betydligt bättre. Hur det stod till med familjerelationerna spelade mindre roll för hälsan.

Resultaten är inte förvånande tycker Chopik. Han menar att till skillnad från familj så har vi möjligheten att faktiskt välja vilka våra vänner är.

– Vi hittar på avslappnade fritidsaktiviteter med våra vänner. När vi umgås med familjen så är det ofta mer seriösa och en aning monotona former av umgänge, berättar Chopik.

Men han tillägger också att det viktiga är att ha personer nära sig som man kan lita på, både när det går går dåligt i livet och när det går bra.