Norrtälje ordnar vildsvinsvecka
Publicerad: 2021-11-11

Nästa vecka ordnar Norrtälje kommun vildsvinsvecka i sina skolor. Dessutom får alla kommuninvånare möjlighet att kostnadsfritt provsmaka vildsvinskött via en foodtruck. Bakgrunden till veckan är att Norrtälje startat en samverkansgrupp som arbetar för att hitta lösningar på problemen som den växande vildsvinsstammen orsakar, samtidigt som vildsvin är en utmärkt och klimatsmart råvara.

– För oss är det viktigt att maten som serveras i skolorna är hållbar ur flera perspektiv, vi arbetar mycket med att minska matsvinnet genom att ta vara på hela råvaran och se till att så lite som möjligt slängs. En del i vårt hållbarhetsarbete är att ta vara på de resurser som finns samt öka mängden lokala råvaror, där kommer vildsvinsköttet in i bilden, säger Anna Pedersen, måltidscontroller på barn- och utbildningskontoret.

Totalt kommer drygt 8 500 portioner serveras, och det är kockarna i de olika skolköken som själva bestämt vad de ska laga och servera. Rätter på menyn kommer bland annat vara: Vildsvinsstek med gräddig sås, enbär, timjan, Asiatisk vildsvinsfärs-sås med nudlar, Mustig vildsvinsgryta på skav med smak av curry, Vildsvinsgulasch med chilikräm och Sviniga tacos.

– Det är jättebra för oss i köken om vi får en råvara till. Både föräldrar och barn kommer säkert uppskatta det. Kvaliteten på vildsvinsköttet är mycket bättre än på många andra köttprodukter och råvaran finns ju runt omkring i hela kommunen, säger Kjell Gustavsson som är skolkökschef på Norrgärdsskolan.