”När man målar får man fart på sinnena”
Publicerad: 2018-12-28

I september utsågs Jenny Haraldsson, kock på Tubberödshus äldreboende, till Årets Stjärna i White Guide Senior. Vinstsumman, 10 000 kr som donerats av Leif Mannerström, valde hon att dela med ”sina” seniorer – på ett lite originellt vis.

Hej Jenny! Berätta, hur använde ni ert pris?
– Vi åkte på målarkurs på Nordiska akvarellmuseet. Det ligger precis i havet här i Skärhamn. Vi hade hyrt en dubbeldäckarbuss, och den 22 november gav vi oss i väg, elva pensionärer och några i personalen.

Hur fick ni idén?
– Vi hade redan tidigare haft en kurs i akvarellmålning, både nu i höstas och året innan. De boende fick delta och även de som var synskadade eller lite rörelsehindrade kunde göra jättefina tavlor. När man målar får man fart på sinnena. Så småningom blev vi nerbjudna till museet, och efter att jag vunnit bestämde vi oss för att åka.

Vad fick ni göra under dagen?
– Först fick vi en guidad visning av utställningen med tavlor av konstnären Maria Nordin, sen fick vi sätta oss ner och måla på temat ”snäckor och musslor”. Vi använde en teknik med vattenfärg och stearin vilket gav blänk och lite andra effekter. Bland annat deltog en boende som är 101 år gammal, han har väldigt nedsatt syn men han kunde ändå måla. Alla kunde verkligen glädjas över vad de fick fram på pappret!

Sen åt ni middag?
– Ja, vi åt på restaurang Vatten som ligger inne i museet, i en lokal med stora panoramafönster och utsikt över havet. Där åt vi en bakad sejrygg med vitkål, fänkål, palsternackor, rostade morötter och en musselemulsion. Det var uppskattat! Till efterrätt fick vi en lagerbladsglass med variation på äpple och knäckflarn.

Vad ska ni göra med er nytillverkade konst?
– Vi ska rama in bilderna och sätta upp dem på Tubbe. Och vem vet, kanske blir det vernissage också?