Mer svenskproducerat kött i riksdagen
Publicerad: 2017-03-03

Riksdagsförvaltningen och riksdagsrestaurangen har enats om att köttet som serveras i “möjligaste mån” ska vara svenskproducerat. Hur stor andel svenskt kött det rör sig om vill riksdagsförvaltningen inte uttala sig om, men tidigare har andelen legat på 47 procent, skriver ATL.

I december kunde ATL visa att riksdagens restaurang som drivs av Fazer serverade irländskt nötkött och baltisk kyckling. Men nu är förändring på väg.

Tidigare menade riksdagsförvaltningen att krav på enbart eller delvis svenska produkter av konkurrensskäl inte kunde ställas vid upphandlingen eller i avtalet. Men efter diskussioner i restaurang- och ledamotsråden, som består av representanter från riksdagsförvaltningen, restaurangen, partikanslier och riksdagsledamöter, sker nu ett skifte.

Riksdagsförvaltningen bedömer att denna förflyttning inte snedvrider konkurrensen.

Beslutet om att i “möjligaste mån” servera svenskproducerat uppges gälla alla sorters kött, viltkött, samt fisk och skaldjur. Även för grönsaker gäller samma princip. När det gäller griskött, ägg och mejerivaror serverar restaurangen uteslutande svenska produkter, skriver ATL.