Livsmedelsverket vill därför införa maxgränser för två ämnen som kan vara skadliga att få i sig i för höga doser, nämligen D-vitamin och jod.
D-vitamin och jod ingår ofta i kosttillskott och det finns produkter på marknaden med väldigt stora mängder.
– Med de nya maxgränserna blir det säkrare för människor som äter kosttillskott med D-vitamin eller jod eftersom de inte riskerar att få i sig för mycket av de här ämnena av misstag, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverkets förslag om maxgränser ska nu behandlas inom EU. Först när detta är klart kan Livsmedelsverket fatta beslut. Behandlingen inom EU väntas ta upp till tre månader. Flera andra EU-länder har redan liknande maxgränser. Om förslaget godkänns börjar maxgränserna att gälla den 1 januari 2024.
D-vitamin behövs för att reglera kalkbalansen i tänder och skelett och jod spelar en central roll i kroppens ämnesomsättning. Fisk, ägg och D-vitaminberikade livsmedel är viktiga källor till D-vitamin. Vi bildar också D-vitamin när vi är ute i solen. Den viktigaste källan till jod är joderat salt men det finns också i mjölk, ägg, fisk och skaldjur. Tre gram joderat salt motsvarar rekommenderat dagligt intag av jod för vuxna. Algprodukter kan innehålla skadligt höga halter jod, vilket framförallt kan vara ett problem när man är gravid eller ammar.
För stora mängder D-vitamin under lång tid kan leda till för mycket kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och i värsta fall njursvikt. För mycket jod kan påverka sköldkörteln och leda till rubbningar i hormonbalansen. Om den som är gravid får i sig för mycket jod kan det påverka fostrets mentala och fysiska utveckling.
Föreslagna maxgränser för kosttillskott
- D-vitamin: 100 µg
- Jod: 200 µg