Matpriserna stiger ytterligare
Publicerad: 2022-06-14

Kaffepriset har stigit 40 procent, kycklingen över 25 procent och ost och mejerivaror har blivit 10–15 procent dyrare på ett år. Matinflationen har inte varit så hög sedan början av 1980-talet, skriver TT. Och livsmedelspriserna har inte på långa vägar toppat ännu, spår bedömare.
I maj låg livsmedelspriserna plus alkoholfria drycker, generellt, 8,8 procent högre än maj i fjol. Så hög har inte matinflationen varit på 39 år, enligt Statistiska centralbyråns färska siffror. Bara jämfört med april har priserna stigit med i genomsnitt två procent, vilket på så kort tid är en ovanligt kraftig uppgång. Tidigare steg inte priserna så mycket ens på ett år.
Bröd och spannmålsprodukter har blivit tio procent dyrare, kött och fisk lika mycket. Fjäderfän, det vill säga kyckling, har stigit hela 26 procent i pris på ett år. Potatisen kostar 15 procent mer nu än för ett år sedan.
Bara några enskilda varor i frukt- och gröntdisken har blivit billigare. Äpplen, avocado, blomkål, purjolök, paprika och färska kryddor ligger nu lägre i pris, enligt SCB:s mätningar.