Efter en tid med stigande livsmedelspriser, visar en ny FN-rapport att priserna på bland annat spannmål har sjunkit kraftigt i juli, bland annat tack vare goda skördar, samt ett avtal mellan Ryssland och Ukraina. I Sverige kan det dock dröja innan maten blir billigare.
Uppgifterna kommer från Food price index, som FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation publicerade i fredags.
Nedgången är den största sedan 2008 men trots att priserna har sjunkit fyra månader i rad är de fortfarande 13 procent högre än under samma period förra året.
FN:s Food Price Index visar att de 95 mest omsatta jordbruksprodukterna sjönk i pris med cirka nio procent under juli månad. Priserna för spannmål sjönk 11,5 procent sedan jämfört med juni. Med anledning av att Ukraina börjat exportera spannmål igen sjönk priserna på vete med 16,5 procent, enligt FN.
De vegetabiliska oljorna sjönk 19,2 procent på en månad och är nu de lägsta på 10 månader. Mejeriprodukter sjönk 3,8 procent – men är fortfarande drygt 25 procent högre än vid samma tidpunkt förra året. Det genomsnittliga livsmedelspriset ligger dock fortfarande drygt 13 procent högre än i juli 2021.
”Fallet i livsmedelspriserna från mycket höga nivåer är välkommet, särskilt ur tillgången till mat. Det finns dock fortfarande många osäkerheter, bland annat höga gödselpriser, som kan påverka framtida produktionsmöjligheter och bönders försörjning”, skriver Maximo Torero, chefsekonom på FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, i en kommentar.
I Sverige kan det dröja innan de sjunkande livsmedelspriserna märks. Visserligen har foderpriserna sjunkit men de höga kostnaderna för el och gödsel består. Från 1 juli till 31 juli ökade matpriserna med i genomsnitt 1,5 procent i de svenska matbutikerna, och sedan i januari har de svenska priserna på matrelaterade produkter i butik ökat med i genomsnitt 10,3 procent.
Huruvida priserna kommer att sjunka ännu mer, hänger i stor utsträckning ihop med kriget i Ukrainas utveckling, spår experterna.