Måltidsoptimering kammade hem Stordalens hållbarhetspris
Publicerad: 2016-06-14

Under måndagen tog Camilla Byrinder från Stockholm emot förstapriset i Petter A Stordalen och Nordic Choice Hotels hållbarhetstävling Local EAT Award 2016. Hennes IT-verktyg Måltidsoptimering för att minska matsvinnet i landets skolor konkurrerade ut 9 andra regionala vinnare från Sverige och Norge. Vinsten bestod av 100 000 kronor och mentormöte hos Petter A Stordalen.

Hela våren har Nordic Choice Hotels tillsammans med bland annat Företagarna vaskat fram innovativa lösningar inom mat, hälsa och hållbarhet. Under maj månad korades fem regionala vinnare i Sverige och fem i Norge. I början av juni korades senare en nationell vinnare i varje land och i går på EAT Stockholm Food Forum inför världens främsta inom området avslöjade juryn vem av dessa som tagit hem huvudvinsten.

– Det här ger mig styrkan att fortsätta vara ”isbrytaren” i en konservativ måltidssektor och få fler att upptäcka vilken skillnad realtidsinformation gör för att minska matsvinnet och därmed avtrycken i vår miljö, säger Camilla Byrinder i ett pressmeddelande.

Måltidsoptimering beskrivs av Local EAT Award som är ”ett kraftfullt verktyg för att minska matsvinnet på landets skolor”. Via IT-tjänsten kopplas skolornas frånvarosystem ihop med skolköken så att antalet måltider som lagas kan anpassas flera timmar innan eleverna ska äta.

Innan årets slut beräknas Måltidsoptimering vara tillgänglig för drygt 80% av Sveriges skolor och kommuner.

– Det kastas alldeles för mycket mat och det är en stor påfrestning på vår planet. Camilla gör det enkelt att göra någonting åt det och jag hoppas att vi snart få se den här typen av lösning som standard på alla våra skolor, säger Petter Stordalen, jurymedlem.