Lomma inför köttbullsgräns
Publicerad: 2022-06-02

Lommas skolor och förskolor inför begränsningar för hur många köttbullar, korvar, fiskfiléer och liknande produkter varje elev får ta. Föräldrarna klagar på att barnen får gå hungriga, men måltidschefen, som menar att svinnet måste minska, håller inte med.
– Ingen behöver gå hungrig. Men vi måste minska matsvinnet, säger Ann Ellis till Sydsvenskan.
Sedan den 23 maj finns vissa dagar skyltar om hur mycket varje elev får ta av styckprodukter som exempelvis biffar, korvar, köttbullar eller fiskfiléer. Ofta rör det sig om extra populära rätter, men där det i gengäld kastas extra mycket.
Nu har vissa föräldrar reagerat negativt.
”Igår kom mina barn hem väldigt hungriga. Såväl min dotter i F-klass som min son i femman fick lika stor (liten) portion. De hänvisades till att utöver två minibiffar äta potatis”, skriver en förälder till Sydsvenskan.
”Barn i Lomma kommun har extremt begränsad lunch, får ej äta sig mätta längre. Barnen orkar inte längre med skoldagen”, menar en annan förälder.
Ann Ellis säger att ingen elev behöver gå hungrig från skollunchen eftersom det är fritt fram att ta så mycket man vill av potatis, ris, pasta, salladsbuffén och den vegetariska rätt som serveras varje dag.
– Vi har begränsningar när vi serverar vissa styckeprodukter en eller ett par gånger i veckan, eftersom vi haft stort svinn. Man tar mycket och slänger sedan en del, säger Ann Ellis och fortsätter:
– Vi vill använda våra pengar på rätt sätt. Men även med tanke på klimatet ska man ju undvika att slänga mat.