Ett upphandlingskrav på att skolmaten ska vara en del av undervisningen, med gårdsbesök och producenter som gästar skolorna, hjälpte lilla Ödeshögs kommun att få till en rejäl ökning av andelen svenska råvaror i köken.
Den regionala livsmedelsstrategin i länet har som mål att 30 procent av livsmedlen i de kommunala köken ska ha svenskt ursprung, skriver Corren.
– Vi är först med att nå upp till målet att 30 procent av våra livsmedel är närproducerade, säger kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarsson till tidningen.
Av kommunens köttinköp har ungefär 98 procent numera svenskt ursprung. Den höga andelen kan till stor del förklaras med att Ödeshög ställer upphandlingskrav på att gårdar som levererar ska kunna besökas av skolklasser som en del av undervisningen. En erfarenhet är att just ”närvarokravet” – med gårdar och leverantörer som en del av undervisningen – effektivt stänger ute leverantörer som inte finns i närområdet. Omvänt ska även lantbrukare besöka skolor och äldreboenden för att informera om sin produktion.
– Vi började jobba med det 2011 för klimatets skull, för att vi ville handla av våra egna lantbrukare och skapa arbetstillfällen och hålla landskapet öppet; för att servera mat av bästa kvalitet till barn och äldre och för att öka vår självförsörjningsgrad, fortsätter Annicki Oscarsson.
Espen Rognstad, måltidschef i Ödeshög, berättar mer om hur kommunen har gjort upphandlingen för att kunna handla närproducerat:
– Kravet var att skolbarnen ska kunna göra gårdsbesök och att producenterna ska besöka skolan och äldrevården och berätta om maten, säger han. Då blir det bara lokala producenter som kan leverera. Och tanken stämmer dessutom bra med skollagen.
I samband med upphandlingen har kommunen flitigt hänvisat till att skolinspektionen har slagit fast att skollunchen är en del av undervisningen, och leverantörerna blir en del av konceptet där livsmedel och pedagogik möts. I Ödeshög har andraklassarna åkt till en gård och satt potatis varje vår i fem år, och sedan ätit korv och egenodlad pommes frites på höstkanten. Skolelever från Vadstena och Ödeshög träffar varje år hönsen på Alvastra Kungsgård, skriver Corren.
Av fyra kommuner i sydvästdelen av Östergötland som samverkat med bland annat LRF för att involvera lokala livsmedelsproducenter är det Ödeshögs kommun som har nått de tydligaste resultaten. Även Vadstena, Ydre och Boxholm ingår i samarbetet.