Kommunernas livsmedelskostnader ökade med cirka 7 procent under 2018, rapporterar Sveriges Radio. Det var sommarens torka och högre energipriser som ledde till högre pris på mat. Detta innebar att matkostnaderna i exempelvis Lindesbergs kommun ökade med 1,5 miljoner samt att kostverksamheterna i Karlskoga och Degerfors gick 2 miljoner kronor back, enligt Sveriges Radio. I Nora, som förra året handlade livsmedel för cirka 10 miljoner kronor, arbetar man numera annorlunda för att få ner kostnaderna, bland annat genom att köpa ännu mer råvaror i säsong. Liksom flera andra kommuner har Nora också fått indikationer på att priserna kommer att öka ytterligare under februari månad, och det är oklart när de kommer att plana ut.
– Det finns ganska mycket oro i organisationerna, både hos politiker och kostfolk runtom i landet, över hur vårt arbete kommer att påverkas, säger Andreas Svensson, upphandlingschef i Örebro, till Sveriges Radio.
Kraftigt ökade matkostnader i Sveriges kommuner
Publicerad: 2019-01-16