Kött från sjuka kor serverades i svenska skolor
Publicerad: 2019-02-04

Skolbarn i Stockholm och Uppsala har serverats kött från sjuka, polska kor.
– Restaurangerna har mottagit köttet via sina leverantörer, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket, till Aftonbladet.
Livsmedelsverket, som utrett den polska köttskandalen, uppger att närmare en kvarts ton kött från de sjuka korna nådde Sverige. Hur många kilo av köttet som nått ut till barn är osäkert men totalt ska 85 kilo av köttet ha serverats i Stockholmsområdet och 14 kilo i Uppsala. Köttet har spårats till en restaurang i Uppsala, en restaurang i Stockholm samt till fem kök i Stockholmsområdet som drivs av ett skolmatsföretag. Företaget lagar mat åt flera skolor över hela Stockholm, uppger Aftonbladet.
Det var via smygtagna filmer som man fick kännedom om att sjuka kor avlivats på ett polskt slakteri. En stor mängd kött exporterades sedan till olika länder i Europa – bland annat till Sverige.
– Det finns ingen anledning att tro att de här restaurangerna har gjort något fel. De har mottagit köttet via sina leverantörer. När vi har spårat det här har alla företag varit behjälpliga att samla in köttet, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket, till Aftonbladet.
Livsmedelsverket har inte fått några indikationer på att någon farit illa av maten.
– Vi betraktar köttet som osäkert, det vill säga hälsoskadligt, men det behöver inte betyda att det är det. Vi har inte hört att någon drabbats hälsomässigt, säger Louise Nyholm.