Kommunikation är nyckeln
Publicerad: 2024-11-04

I samarbete med Flora Professional

Cecilia Nilsson har många års erfarenhet som kock inom offentliga verksamheter. Numera är hon utvecklingskock hos Flora Professional och vill inspirera till att laga växtbaserat och klimatsmart men framför allt prata om vikten av god kommunikation!

Varför är kommunikation så viktigt inom skolan och omsorgen?

Vi är mitt i en omställning till en mer växtbaserad kost. Men ingen gillar för stora förändringar för snabbt, framför allt inte barn. Ibland när det inte går som man vill eller tänkt sig så kan det vara bra att ta ett steg tillbaka och fråga sig själv: vem gör jag detta för?

Jag vill att elevers nyfikenhet på hälsosam och hållbar mat ska komma från en naturlig plats, för då vågar de smaka nya smaker och maten hamnar i magen i stället för i matavfallspåsen.

Men vad är bra kommunikation?

När elever/matgäster inte vågar prova något nytt, så måste vi arbetade med att göra det lätt att provsmaka. Ett bra och lätt sätt är till exempel smakskedar, det är ett bra verktyg för matgäster som är lite osäkra. Måltidspedagogik har varit en naturlig del i hur jag arbetar i skolor och förskolor och jag är helt säker på att nyckeln till en god förändring ligger i kommunikation och relationer till matgästerna. Ju mer vi pratar om mat som något som ger oss enegi och hjälper våra kroppar att må bra, desto bättre.  

3 snabba tips för bättre kommunikation:

  • Var ute och prata med era matgäster! Då visar man att deras åsikter och önskemål värdesätts. Genom god kommunikation, goda samarbeten och att göra eleverna mer involverade i sina måltider så skapar vi goda relationer och ett ökat engagemang.
  • Testa att gå en runda och ”sälja in” om man har något nytt man vill att de ska smaka. Det brukar vara väldigt roligt och skapar ofta härliga samtal med eleverna.
  • Intressanta namn på matsedeln! Testa t.ex. att skriva En mustig- värmande- eller timjansdoftande rotfruktssoppa. Med smak av- chilli eller solmogna tomater och se om de väcker mer nyfikenhet än om det står rotfruktssoppa rakt upp och ner.

Vill du lära dig mer om kommunikation men också veta mer om hur du använder hybridprodukter och växtbaserade alternativ till smör, ost och grädde? Kontakta Cecilia som gärna kommer ut till din skola och lagar mat och berättar mer!

Boka en inspirationsmatlagning genom att maila cecilia.rosenqvist@florafg.com eller läs mer här https://www.floraprofessional.com/sv-se/verksamhet/offentlig