Team Åbys Mumsliga från Åbyskolan i Klippan vann årets upplaga av SkolmatsGastro – SM i Skolmat. Det var tre med rätta stolta skolkockar som tog emot förstapriset av krögaren Paul Svensson.
Finallagen har haft varsin tävlingsdag i sina egna skolkök då en jury funnits på plats. Lagen har fått tillaga tre maträtter: en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt som max fått kosta 12 kronor per rätt i snitt. Maten har sedan serverats som ordinarie skollunch för skolans elever, juryn och ett gästbord. Förutom pris- och näringskalkyl på rätterna har lagen även motiverat hur de arbetar med hållbarhet i skolrestaurangen.
Team Åbys Mumsligas vinnarmeny:
• Varmrätt: Matkornspanna med köttbullar och örtkräm
• Vegetariskt: Gibanica på filodeg med fetaost, serverat med orientalisk linsröra och yoghurtsås
• Soppa: Mustig tomatsoppa med cellentani, dinkelfoccacia med pumpasmör och syrlig kikärtsröra.
Läs vår tidigare intervju med lagledaren Sabina Tucic!