Det nya konceptet One Planet Plate från WWF Världsnaturfonden ska hjälpa svenskarna att äta mer klimatsmart. På onsdag testas det för första gången i en kommun, närmare bestämt Karlstad. Alain Grenard, kostchef för gymnasieskolorna i kommunen, tycker att den nya märkningen blir ett bevis för att skolan lever som den lär.
– På en av ”mina” gymnasieskolor, Älvkullens gymnasium, har vi väldigt miljömedvetna elever. Vi blev tillfrågade av WWF om vi ville anamma konceptet One Planet Plate, samtidigt höll jag på att starta en helt vegetarisk och vegansk matsal som kallas för Green Room. Jag tänkte att det skulle passa bra att servera de klimatmärkta rätterna i den nya serveringen, berättar han.
WWF:s nya koncept innehåller utöver märkningen en guide och ett klimatberäkningsverktyg på organisationens hemsida. Skolor som ansluter sig kommer bland annat få material som används för att märka upp rätter som möter kriterierna. För att få lov att använda symbolen för One Planet Plate måste man först ingå ett avtal med WWF, förklarar Alain.
– De kommer att titta till oss med jämna mellanrum. Det är lite som vid en KRAV-certifiering, man ger sig in på något och måste följa ett regelverk. I det här fallet får rätterna alltså inte överstiga en viss koldioxidekvivalent och de måste leva upp till kraven för biologisk mångfald. Att få till klimatberäkningen var inte helt enkelt faktiskt, men vi löste det genom att köpa till en miljömodul till kostdatasystemet Mashie.
Tanken är att konceptet till en början ska testas på tre grundskolor och en gymnasieskola i Karlstad. På onsdag lanseras det under en pressträff på Älvkullens gymnasium.
– Vi kommer att servera två rätter som är märkta med One Planet Plate, säger Alain. Vad det ger oss? Mer jobb, haha! Men framför allt kommer alla de elever som har en hög miljömedvetenhet kunna se att vi tänker på miljön i samband med skolmåltiderna, att vi inte bara säger det utan att vi verkligen gör det.
Om One Planet Plate
One Planet Plate är en guide och en märkning av klimatsmarta måltider från WWF Världsnaturfonden. En lunch som uppfyller kriterierna får exempelvis inte överstiga 0,5 kg koldioxidekvivalenter. Kött och fisk som används måste också klara kriterierna för grönt ljus i WWF:s guider och vegetabilier måste vara ekologiskt certifierade.